Muita kiinnostavia reseptejä

Juvetsi – kreikkalainen orzo jyväpasta uunissa
- Työaika: 30 min
- Paistoaika: 1 h 30 min

Kana-seesamipasta
- Työaika: 30 min

Pikantti valkosipuli-katkarapupasta
- Työaika: 30 min

Avokado-halloumi-pasta
- Työaika: 30 min
Pastitsio on kreikkalaisten makaronilaatikko. Ainekset pinotaan vuokaan kerroksittain, ja lopputuloksena on näyttävä ja maistuva ateria. Perinteisessä reseptissä käytetään jauhelihaa, mutta kasvisversio on vähintään yhtä maukas.
Tässä reseptissä on paksun putkipastan seuraksi laitettu pinaattia, kevätsipulia ja yrttejä. Yhtä hyvin putkipastan kanssa voisi olla esimerkiksi munakoisoa, kesäkurpitsaa tai paprikaa. Pastitsion kruunaa paksu kerros juustolla höystetty bechamel-kastike. Lisää kastikkeeseen myös ripaus muskottipähkinää, niin saat kielelle aidon kreikkalaisen herahduksen.
500 g | Abez pastitsio ontto putkispagettia |
---|
50 g | Filos halloumia raastettuna |
---|---|
800 g | pakastettua tai tuoretta pinaattia |
120 g | kevätsipulia |
120 g | keskikokoinen sipuli |
20 g | Royal aglio, olio & pepperoncinoa |
100 g | Filos anari ricotta-juustoa raastettuna |
1 | kourallinen tuoretta tilliä |
1 | kourallinen tuoretta persiljaa |
Filos ekstra-neitsytoliiviöljyä | |
suolaa, mustapippuria ja hyppysellinen muskottipähkinää | |
60 g | voita |
70 g | vehnäjauhoa |
1 l | maitoa |
3 | munaa |
Keitä pasta paketin ohjeen mukaan ja jätä jäähtymään lävikköön.
Anna pinaatin sulaa huoneen lämmössä lävikössä, jotta siitä valuu ylimääräinen neste pois. Silppua sipuli, kevätsipuli, tilli ja persilja. Kuumenna paistinpannulla Filos sitruuna ekstra-neitsytoliiviöljy ja kuullota sipuleita hetken aikaa. Lisää Royal aglio, olio & pepperoncino. Jatka paistamista noin minuutin ja lisää pannulle valutettu pinaatti. Lisää myös Filos anari ricotta-juusto, tilli, persilja ja mausteet ja anna täytteen hautua pannulla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauho koko ajan sekoittaen. Lisää maito pikkuhiljaa, jotta kastike ei paakkuunnu. Anna kastikkeen tekeytyä, kunnes se on sakeutunut. Raasta halloumijuusto ja riko kananmunat. Ota kastike pois liedeltä ja lisää joukkoon hiukan raastettua halloumi-juustoa ja kananmunat koko ajan hyvin sekoittaen.
Kuumenna uuni 180C asteeseen. Laita syvän uunivuoan pohjalle hiukan Filos sitruuna ekstra-neitsytoliiviöljyä ja hiukan raastettua halloumijuustoa. Aseta puolet pastitsio pastasta vuoan pohjalle ja sirottele päälle halloumiraastetta. Kaada koko pinaattitäyte tasaisesti pastan päälle ja loput pastat pinaatin päälle. Näin pastitsioon tulee kolme kerrosta. Sirottele loput halloumi-juustoraasteesta pastan päälle ja kaada viimeiseksi bechamel-kastike tasaisesti niin, että se peittää koko vuoan. Anna paistua uunissa noin 40 min tai niin kauan, että pinta saa kullanruskean värin.
Jätä pastitsio vetäytymään ainakin tunniksi ennen kuin leikkaat sen. Ruoka on vetäytynyt tarpeeksi, kun siitä voi leikata tasaisia neliskanttisia paloja.
Aseta kauniin tasaisesti leikattu pastitsio pala lautaselle. Ripottele päälle ananri ricotta-juustoa ja viimeistele oliiviöljyllä. Tarjoile vihreän salaatin ja tomaatin kanssa!