Skip to content
Gavrielides Foods
Menu opener
  • Search opener
  • Ajankohtaista
  • Tapahtumat
  • FI
  • EN
  • Tuotteet
  • Brändit
  • Reseptit
  • Ammattilaiset
  • Tietoa meistä
  • Yhteystiedot

Juvetsi – kreikkalainen orzo jyväpasta uunissa

Tämä ruoka kuuluu Kreikan klassikoihin. Juvetsin perusraaka-aineita ovat jyväpasta ja tomaattikastikkeessa hiljalleen kypsytetty liha. Jyväpasta on parhaimmillaan, kun sen kypsentää suoraan tomaattikastikkeeseen ilman esikypsentämistä. Lihaksi sopii sekä lampaan- että naudanliha, mutta yhtä hyvin myös kana. Lihaa valitessa kannattaa huomioida, että kypsennysaika on pitkä, joten lihassa on hyvä olla myös jonkun verran rasvaa.

Tässä reseptissä tomaattikastike ja liha on maustettu porkkanalla, purjolla ja sipulilla. Voit kuitenkin käyttää mielesi mukaan myös muita kasviksia – kesäkurpitsaa, munakoisoa tai paprikaa. Mikäli haluat jättää kasvikset kastikkeeseen, soseuta ne tomaattikastikkeeseen ennen kuin laitat ruoan uuniin.

Juvetsin valmistus on helppoa, jos olet tottunut pataruokien laittaja. Varaa kuitenkin valmistukseen noin kolme tuntia aikaa, sillä parhaan lopputuloksen saat kypsyttämällä lihaa miedolla lämmöllä pitkään.

  • clock Valmistusaika
    • Työaika: 30 min
    • Paistoaika: 1 h 30 min
    • Yhteensä: 2 h
Valmistusaineet
Valmistusohje

Valmistusaineet

Palaa takaisin alkuperäiseen kokoon
n. 1000 g naudan lihaa (patalihaa)
1/2 - 1 dl Filos ekstra-neitsytoliivöljyä
500 g Filos orzo jyväpastaa
1 Porkkana
1 Sipuli
2 Valkosipulinkynttä
1 Pala purjoa
1 rkl Tomaatipyreettä
800 g Tomaattimurskaa
2 rkl Filos tummaa balsamicokastiketta
1 l Vettä
1 Laakerinlehti
1 dl Tuoretta persiljaa hakattuna
Suolaa ja mustapippuria

Valmistusohje

Leikkaa naudanliha isoiksi paloiksi. Kuori porkkana, sipuli ja valkosipulinkynnet. Poista purjosta kanta, halkaise pituussuunnassa, huuhtaise ja kuivaa ennen käyttöä. Murskaa hiukan valkosipulinkynsiä veitsen kärjellä.

Jos lihan pinnalla on nestettä, taputtele se pois talouspaperilla. Kuumenna puolet öljystä isossa kattilassa ja ruskista lihapalat joka puolelta noin nelisen minuuttia. Siirrä lihat sivuun odottamaan.

Laita porkkana, sipuli, valkosipulinkynnet ja purjopalat kokonaisena kattilaan. Lisää ruokalusikallinen tomaattipyreetä. Samalla kun pyörittelet vihanneksia öljytomaattipyreessä, kaavi myös kattilan pohjalle jäänyt liha antamaan kastikkeelle makua. Pyörittele kasviksia, kunnes ne ovat kauttaaltaan öljyssä, eli noin minuutin pari.

Laita lihapalat takaisin kattilaan. Lisää tomaattimurska, balsamicokastike, persilja ja laakerinlehti. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää kattilaan niin paljon vettä, että lihat peittyvät kunnolla. Anna lihojen kypsyä hiljalleen, kunnes ne ovat pehmenneet, eli noin tunnin tai puolitoista. Lihan kysyminen riippuu lihapalojen koosta.

Laita uuni kuumenemaan 180 °C:een vastuksilla. Mikäli haluat kypsentää ruoan kiertoilmalla, 160 °C riittää.

Kuumenna loput öljystä pannulla ja pyöräytä jyväpasta öljyssä. Näin jyväpasta saa mukavan pinnan ja pysyy irtonaisena. Kaada pasta isoon uunivuokaan tai syvälle uunipellille. Asettele lihapalat pastan päälle ja poista tomaattikastikkeesta kokonaiset vihannekset.  Kaada kastike pastan ja lihojen päälle. Lisää kiehuvaa vettä niin, että kastiketta on noin 3 senttiä pastan päällä.

Paista juvetsia uunissa niin kauan, että pasta alkaa näkyä kastikkeen seasta. Anna jäähtyä hetken, raasta kefalotyri-juustoa päälle ja tarjoile!

Reseptin on laatinut

Minna Sirén

Reseptin on laatinut

Minna Sirén

Muita kiinnostavia reseptejä

Kana-seesamipasta

Kana-seesamipasta

  • Työaika: 30 min
Pikantti valkosipuli-katkarapupasta

Pikantti valkosipuli-katkarapupasta

  • Työaika: 30 min
Avokado-halloumi-pasta

Avokado-halloumi-pasta

  • Työaika: 30 min
Kermainen kesäkurpitsapasta anari ricotta -juustolla

Kermainen kesäkurpitsapasta anari ricotta -juustolla

  • Työaika: 30 min

Näillä tuotteilla onnistut

Filos original ekstra-neitsytoliiviöljy 500ml
Filos original ekstra-neitsytoliiviöljy 500ml
Filos orzo jyväpasta 500g
Filos orzo jyväpasta 500g
Filos Deluxe tumma balsamicokastike 250ml
Filos Deluxe tumma balsamicokastike 250ml
Gavrielides>
E. Gavrielides Oy
Kisällintie 6
01730 Vantaa
Finland
  • Tel. +358 (0)9 2766 110
  • info@egavrielides.fi
  • Katso tarkemmat yhteystiedot »
  • Oiva-raportti »
  • Tietosuojaseloste »
  • Filos Facebook
  • Gavrielides Foods Facebook
  • Linkedin
  • Filos Instagram
  • Etusivu
  • Tuotteet
  • Brändit
  • Reseptit
  • Ammattilaiset
  • Tietoa meistä
  • Ajankohtaista
  • Tapahtumat
  • Yhteystiedot
Back to top