Skip to content
Oliiviöljyn laadusta -artikkelin kuva
BLOGI

Oliiviöljyn laadusta

Oliiviöljyt luokitellaan laatuparametrien mukaan, jotka liittyvät fysikaaliskemiallisiin ominaisuuksiin, kuten happamuus ja rasvahappopitoisuus sekä aistivaraisiin ominaisuuksiin kuten hedelmäisyys.

Ensiluokkaisen ekstra-neitsytoliiviöljyn laatu varmistetaan laboratoriotestein. Kuluttajan on kuitenkin hyvä tarkistaa jo kaupassa, että haluamansa öljyn pakkausmerkinnät ovat kunnossa. Kotona laatua voi harjaantunut öljyn maistaja arvioida aistinvaraisesti.

Oliiviöljyjen laatuluokat

Ekstra-neitsytoliiviöljy on laadultaan korkealuokkainen oliiviöljy, joka on saatu suoraan oliiveista ja ainoastaan mekaanisin menetelmin. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus on korkeintaan 0,8 %.

Neitsytoliiviöljy on saatu suoraan oliiveista ja ainoastaan mekaanisin menetelmin. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus on korkeintaan 2 %.

Jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä koostuva oliiviöljy sisältää yksinomaan jalostettua oliiviöljyä ja suoraan oliiveista saatuja öljyä.

Oliivin puristemassa on öljy, joka sisältää yksinomaan oliiviöljyn puristamisesta peräisin olevaa puristemassajäämää käsittelemällä valmistettuja öljyjä ja suoraan oliiveista saatuja öljyjä.

Oliiviöljyn aitouden varmistamiseen vaaditaan laboratoriotestejä. Euroopan Unionin asetus oliiviöljystä edellyttää jokaisen EU:n jäsenmaan tekevän vuosittain valvontaa. Suomessa valvontaa suorittaa Tullilaboratorio. Viimeisin Tullin tiedote koskien Suomeen tuotavista ekstra-neitsytoliiviöljyistä löytyy täältä: Tulli havaitsi ekstraneitsytoliiviöljyissä puutteita – Finnish Customs.

content image
Näytteenotto oliiviöljystä

Kotona öljyn laadun tarkistaminen tapahtuu aistinvaraisesti. Yleensä oliiviöljyn arvioiminen aloitetaan toteamalla oliiviöljyn väri, joka voi ekstra-neitsytoliiviöljyjen kohdalla vaihdella kellertävän vihertävästä sakeamman vihreään. Seuraavaksi turvaudutaan hajuaistiin ja tuoksutellaan oliiviöljyä joko juomalasista tai ruokalusikkaa apuna käyttäen. Laadukas ekstra-neitsytoliiviöljy on tuoksultaan puhtaan hedelmäistä. Aistinvarainen arviointi päätetään maistamalla oliiviöljyä. Oliiviöljyn kannattaa antaa levitä koko suun alueelle. Jos saat suuhun hieman happea huulien välistä ennen nielaisemista, niin öljyn maut voimistuvat. Laadukas ekstra-neitsytoliiviöljy jättää miellyttävän pippurisen jälkimaun kurkunpäähän.

content image
Ekstra-neitsytoliiviöljyn pakkausmerkinnät kannattaa tarkistaa jo kotona.

Laadun tarkastamisen voi aloittaa jo kaupassa. Ekstra-neitsytoliiviöljyn etiketissä tulee olla maininta valmistustavasta ”Ekstra-neitsytoliiviöljy on laadultaan korkealuokkainen oliiviöljy, joka on saatu suoraan oliiveista ja ainoastaan mekaanisin menetelmin”. Etiketissä on myös oltava öljyn pullottajan koodi. Kreikkalaisissa ekstra-neitsytoliiviöljyn valmistajan koodi alkaa kirjaimilla EL ja sitä seuraa numerosarja. Filos öljyissä tämä koodi löytyy useimmiten parasta ennen -päiväyksen alapuolelta.

Gavrielides Foods on tarjonnut ensiluokkaiset oliiviöljyt suomalaisiin ruokapöytiin jo vuosikymmenten ajan. Vaikkakin öljymme tulee pitkäaikaisilta ja luotetuilta kumppaneiltamme, jokainen erä käy läpi laajat laboratoriotestit, joilla oliiviöljyn korkea laatu taataan. 

Back to top