Skip to content
Gavrielides Foods
Menu opener
  • Search opener
  • Ajankohtaista
  • Tapahtumat
  • FI
  • EN
  • Tuotteet
  • Brändit
  • Reseptit
  • Ammattilaiset
  • Tietoa meistä
  • Yhteystiedot

Moussaka (tai musaka)

Moussaka on yksi kreikkalaisen gastronomian helmistä. Muossakaa tai moussakan kaltaisia ruokia, jotka sisältävät munakoisoa valmistetaan laajasti ympäri Balkania ja Lähi-Idän alueen. Kreikkalaisen moussakan, eli jollaisena ruoka nykyään tunnetaan, isänä pidetään kreikkalaista keittiömestaria Nikolaos Tselementisiä. Tselementis lisäsi moussakaan ranskalaisesta keittiöstä tutun béchamel-kastikkeen.

Moussakan erityispiirteitä on se, että ainekset kerätään kerroksittain uunivuokaan ja sen annetaan paistamisen jälkeen imeytyä ja jäähtyä sen verran, että vuoasta saa leikattua tasaisia paloja, jolloin eri kerrokset tulevat esiin. Tässä reseptissä aineksina on käytetty sekä perunaa että munakoisoa. Peruna antaa ruoalle kivan pohjan, ja samalla ruokaisan maun, mutta voit toki paistaa myös kesäkurpitsaviipaleita joukkoon tai käyttää pelkästään munakoisoa. Jauheliha on maustettu kanelitangolla ja béchamel-kastike muskottipähkinällä.

Moussakan valmistuksessa on neljä vaihetta: munakoisojen ja perunoiden paistaminen, béchamel-kastikkeen keittäminen, jauhelihan ruskistaminen ja lopuksi paistaminen uunissa. Valmistus vie aikaa, mutta ruoka on sen arvoista. Moussaka on herkullinen, täyteläinen ja riittoisa ruoka, joka paranee odottaessa.

Edellisenä päivänä tehdyn moussakan ainesten maut yhdistyvät ihanaksi makunautinnoksi. Kesän tai miksei kevään ja syksyn Kreikan matka herahtaa mukavasti kielelle. Ruoka itsessään on niin riittoisaa, että kaveriksi kannattaa tarjota kevyttä salaattia ja kyytipojaksi kreikkalaista punaviiniä.

  • clock Valmistusaika
    • Työaika: 1 h
    • Paistoaika: 50 min
    • Yhteensä: 1 h 50 min
Valmistusaineet
Valmistusohje

Valmistusaineet

Palaa takaisin alkuperäiseen kokoon
Kasvisten esivalmistus
5 keskikokoista perunaa
2 keskikokoista munakoisoa
Filos ekstra-neitsytoliiviöljyä
Jauhelihatäyte
600-800 g naudan jauhelihaa
1 keskikokoinen sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi
1 pieni porkkana raastettuna
1 rkl tomaattipyreetä
400 g tomaattimurskaa
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
suolaa ja mustapippuria
Béchamel-kastike
1 l maitoa
100 g voita
100 g vehnäjauhoja
suolaa, valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
1 kpl kananmunan keltuainen
100 g raastettua kefalotyri-juustoa

Valmistusohje

Kuori perunat ja leikkaa noin puolen sentin viipaleiksi. Paista viipaleet oliiviöljyssä pannulla sen verran, että ne saavat väriä.

Poista munakoison kanta ja viipaloi pituussunnassa noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista viipaleet molemmilta puolilta niin, että ne saavat hiukan väriä.

Jätä paistetut peruna- ja munakoisviipaleet lautaselle talouspaperin päälle hetkeksi, niin niistä valuu ylimääräinen öljy pois.

Ruskista jauheliha laakeassa paistinpannussa oliiviöljyssä. Työnnä jauhelihaa pannun reunoja kohti ja laita pilkottu sipuli paistumaan keskelle pannua. Kuullota hetki ja lisää tomaattipyree, valkosipulinkynsi ja porkkanaraaste. Ruskista hetki ja sekoita kaikki jauhelihan sekaan. Lisää viimeiseksi tomaattimurska. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita kanelitanko ja laakerinlehti noin viideksi minuutiksi jauhelihan sekaan antamaan makua.

Valmista béchamel-kastike omalla tyylilläsi tai noudata tätä reseptiä.

Lämmitä maito kattilassa ja sulata voi kasarissa. Sekoita sulanut voi ja vehnäjauhot tasaiseksi massaksi vispilällä. Lisää maito pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Lopputuloksen pitäisi olla tasainen juokseva kastike. Mausta kastike suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Sekoita joukkoon kananmunan keltuainen.

Asettele ainekset kerroksittain

Sivele uunivuoan pohjalle hiukan oliiviöljyä. Lado ensin perunaviipaleet kerrokseksi pohjalle ja sen jälkeen munakoisoviipaleet. Ripottele hiukan kefalotyri-juustoa päälle. Lisää jauheliha tasaisesti vuokaan.

Sekoita valkokastikkeen joukkoon juustoraastetta. Jätä raastetta hiukan pintaan ja laita uuniin. Musaka on valmis, kun sen pinta on ruskistunut. Anna vetäytyä noin tunnin, jotta paistoksesta saa leikettua kauniin tasaisia paloja. Mikäli vuoan pohjalle kertyy nestettä, laita leipäviipale keräämään ylimääräinen neste pois.

Reseptin on laatinut

Minna Sirén

Reseptin on laatinut

Minna Sirén

Muita kiinnostavia reseptejä

Halloumi-avokadosalaatti pitataskussa

Halloumi-avokadosalaatti pitataskussa

  • Työaika: 15 min
  • Paistoaika: 5 min
Kreikkalainen salaatti pitataskussa

Kreikkalainen salaatti pitataskussa

  • Työaika: 10 min
Kasvis-papu-bowl halloumi-juustolla

Kasvis-papu-bowl halloumi-juustolla

  • Työaika: 30 min
Flatbread artisokalla ja aurinkokuivatulla tomaatilla

Flatbread artisokalla ja aurinkokuivatulla tomaatilla

  • Työaika: 10 min

Näillä tuotteilla onnistut

Filos original ekstra-neitsytoliiviöljy 500ml
Filos original ekstra-neitsytoliiviöljy 500ml
Dodoni kefalotyri-juusto 200g
Dodoni kefalotyri-juusto 200g
Gavrielides>
E. Gavrielides Oy
Kisällintie 6
01730 Vantaa
Finland
  • Tel. +358 (0)9 2766 110
  • info@egavrielides.fi
  • Katso tarkemmat yhteystiedot »
  • Oiva-raportti »
  • Tietosuojaseloste »
  • Filos Facebook
  • Gavrielides Foods Facebook
  • Linkedin
  • Filos Instagram
  • Etusivu
  • Tuotteet
  • Brändit
  • Reseptit
  • Ammattilaiset
  • Tietoa meistä
  • Ajankohtaista
  • Tapahtumat
  • Yhteystiedot
Back to top