Skip to content

Kreikkalainen Gyros pita – katukeittiön klassikko kotona

Kreikkalainen gyros pita -annos

Gyros-pita on Kreikan rakastetuimpia katukeittiöherkkuja. Täyteläinen liha, rapeat ranskalaiset, raikkaat kasvikset ja tzatziki käärittynä lämpimään pitaleipään muodostavat ikonisen annoksen. Resepti vaatii useita vaiheita, mutta lopputulos palkitsee – tämä on täydellinen herkku viikonlopuksi tai juhlaan.

Gyros-pitan valmistus kotona on monivaiheinen mutta palkitseva prosessi. Aloita marinoimalla ohuiksi siivutettu possunliha mausteisessa seoksessa, jossa on oliiviöljyä, etikkaa, hunajaa ja yrttejä. Anna lihan maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia, mieluiten yön yli.

Gyros on Kreikan suosituinta katukeittiöruokaa. Perinteisesti gyros valmistetaan porsaanlihasta, mutta myös kanaa tai lammasta käytetään. Kypsästä vartaasta vuollaan ohuita suikaleita, jotka tarjoillaan pitaleivän sisällä yhdessä tzatzikin, tomaattien, sipulin ja ranskalaisten perunoiden kanssa. Tämä yhdistelmä tekee gyros-pitasta vastustamattoman – rapeaa, mehevää ja raikasta samassa suupalassa.

Sana *gyros* (kreik. γύρος) tarkoittaa pyörimistä tai kiertoa, ja viittaa siihen, miten liha kypsyy hitaasti pyörivässä pystyasennossa olevassa vartaassa.

Vaikka valmistus vaatii aikaa ja useita vaiheita, lopputulos tuo palan aitoa kreikkalaista katukeittiötä suoraan omaan keittiöön. Täydellinen herkku viikonloppuun tai kun haluat tehdä vaikutuksen vieraisiin.

  • clock Valmistusaika
    • Työaika: 1 h
    • Paistoaika: 2 h
    • Yhteensä: 3 h

Valmistusaineet

Gyros-liha
1000 g possunlihaa (esim. kassleria) ohuina siivuina
1/2 dl Filos ekstra-neitsytoliiviöljyä
1/2 dl Filos valko- tai punaviinietikkaa
1/2 rkl juustokuminaa
1 rkl suolaa
1/2 rkl mustapippuria jauhettuna tai rouhittuna
1 rkl paprikajauhetta (ei savustettu)
1/2 rkl sipulijauhetta
2 rkl Royal valkosipuli-chilimixiä (aglio, olio & pepperoncino)
25 g Filos kreikkalaista hunajaa
1 kpl iso peruna alustaksi vartaalle
Pitaleipä ja lisukkeet
15 kpl Elviart pitaleipää
2 dl Filos ekstra-neitsytoliivöljyä
kuivattua oreganoa
400 g Filos tzatzikia
3 dl sipulia silputtuna
2 isohkoa mehukasta tomaattia
1000 g ranskalaisia perunoita

Valmistusohje

Gyros-lihan esivalmistelu
  • Siivuta possunlihan ohuiksi viipaleiksi.
  • Sekoita kaikki mausteet isossa kulhossa tai kannellisessa muoviastiassa.
  • Laita viipaleet marinadiin niin, että kaikki pinnat peittyvät sopivasti mausteilla.
  • Tämän vaiheen voit tehdä jo edellisenä päivänä, mutta hyvä, jos liha saa maustua vähintään parituntia jääkaapissa.
Gyros-pystyvartaan rakentaminen
  •  Kuori ja pese peruna ja halkaise pituussuunnassa halki.
  • Aseta perunanpuolikkaan tasainen puoli alaspäin leivinpaperin päälle uunipellille. Kannattaa käyttää syvää uunipeltiä (tai iso vuokaa), sillä lihasta valuu jonkun verran nesteitä kypsymisen aikana.
  • Laita varrastikut perunoihin pystyyn.
  • Lado lihasuikaleet yksi kerrallaan vartaisiin niin, että siitä muodostuu korkea ’torni’ eli pystyvarras. Ks. kuva
  • Kääri varras folioon.
  • Aseta koko komeus uunin alimmalle tasolle ja paista 170 asteessa (vastuksilla) 1,5 h.
  • Poista folio, sivele vartaan pinnalle oliiviöljyoreganosekoitusta ja paista vielä ilman foliota puolisen tuntia, kunnes varras on saanut kauniin ruskean pinnan.
  • Kun varras on kypsä, leikkaa siitä terävällä veitsellä ohuita suikaleita pystysuunnassa.
  • Jos haluat nähdä, miten pystyvarras kasataan vaihe vaiheelta, suosittelen lämpimästi kreikkalaisen kokin Akis Petretzikisin videota: Homemade pork gyros. Siinä esitetään selkeästi ja havainnollisesti koko prosessi.
Pita-annosten valmistaminen
  • Ota pitaleivät pakkasesta huoneenlämpöön pari tuntia ennen tarjoilua. Ei haittaa, vaikka pitaleivät olisivat vielä hiukan kylmiä.
  • Sekoita oliiviöljy ja oregano ja sivele pitaleivän molemmin puolin.
  • Paahduta pitaleipiä miedossa lämmössä uunissa (160 astetta) 3-5 minuuttia. Huomaa, että pitaleivät eivät saa olla päällekkäin, jotta niiden pinta paahtuu hiukan.

 

 

  • Pitaleivän kääriminen on helpoin tehdä niin, että pidät yhdessä kädessä pitaleipää ja toisella kasaat ainekset sen päälle.
  • Aseta pitaleipä juovapuoli ylöspäin puoliksi halkaistun leivinpaperin päälle.
  • Laita ensin Filos tzatzikia leivän keskiosaan (n. 2 rkl), sen jälkeen n. 60 g lihaa, hiukan sipulisilppua, kolme viipaletta tomaattia ja lopuksi hiukan rankalaisia perunoita.
  • Kääräise pitaleipä rullalle käden ja leivinpaperin avulla.
  • Tarjoile heti!
Back to top