Skip to content

Gemista – kreikkalaiset riisitäytteiset kasvikset

Kreikkalaiset riisi-yrttitäytteiset kasvikset

Gemista (kreikaksi γεμιστά, lausutaan jemistá) on yksi Kreikan rakastetuimmista kesäruoista. Tämä värikäs ja aromaattinen ruoka syntyy, kun kypsimmillään olevat tomaatit, paprikat ja muut kesän kasvikset täytetään yrttisellä riisiseoksella ja paahdetaan uunissa meheviksi. Gemista kuuluu perinteisiin ladera-ruokiin, joissa oliiviöljy saa loistaa – ja jotka maistuvat parhaimmilta huoneenlämpöisinä tai jopa kylminä. Täydellinen ruoka kiireettömään kesäpäivään!

Gemista on ruoka, joka palkitsee kärsivällisen kokin. Vaikka valmistus vaatii hieman aikaa, lopputulos on vaivan arvoinen. Täytteen sydän on riisi, joka kypsennetään kasvisten sisuksista saadun hedelmälihan kanssa. Mukaan lisätään oliiviöljyä, yrttejä – erityisesti tuoretta minttua – ja halutessa rusinoita tai pinjansiemeniä. Täyte lusikoidaan koverrettuihin tomaatteihin ja paprikoihin, joiden sisään ripotellaan ensin hieman sokeria korostamaan kasvisten makeutta.

Kreikassa käytetään usein vihreitä paprikoita ja suuria pihvitomaatteja, mutta voit käyttää myös punaisia tai keltaisia paprikoita – tai vaikka pieniä tomaatteja, jolloin paistoaika lyhenee. Kasvisten ”kansien” päälle levitetään seos korppujauhoista ja sokerista, joka antaa kauniin paahteisen pinnan.

Uunivuokaan kannattaa lisätä myös perunalohkoja, jotka imevät itseensä täytettyjen kasvisten maut ja toimivat herkullisena lisukkeena. Lopuksi koko komeus paahdetaan uunissa, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja pinta saanut kauniin värin.

Gemista on täydellinen ruoka valmistettavaksi isommallekin porukalle – ja se vain paranee seuraavana päivänä. Jos täytettä jää yli, voit käyttää sen viininlehtikääryleisiin tai tehdä uuden satsin myöhemmin. Tämä on kesäruokaa parhaimmillaan: värikästä, täyteläistä ja täynnä Välimeren makuja.

  • clock Valmistusaika
    • Työaika: 30 min
    • Paistoaika: 2 h
    • Yhteensä: 2 h 30 min

Valmistusaineet

Kasvikset
3 kpl isoa pihvitomaattia (paksukuorisia)
3 kpl paprikaa
1 kpl keskikokoinen kesäkurpitsa (halutessasi)
1 kpl keskikokoinen munakoiso (halutessasi)
1 rkl sokeria
1 rkl korppujauhoja
3 kpl isohkoa perunaa (jos pelille mahtuu)
Filos ekstra-neitsytoliiviöljyä
Viininlehtikääryleitä
Riisitäyte
Ekstra-neitsytoliiviöljyä
1 kpl iso sipuli
1 keskikokoisen kesäkurpitsan hedelmä
1/2 munakoison hedelmä
10 rkl riisiä (suurin piirtein)
3 rkl silputtua tuoretta persiljaa
3 rkl silputtua tuoretta minttua
• suolaa, mustapippuria

Valmistusohje

Esivalmistelu
  • Pese kasvikset ja leikkaa tomaateista ja paprikoista yläosa, ’kansi’ (noin 1 cm paksuinen viipale) pois. Älä heitä hattua pois, sillä se on olennainen osa reseptiä.
  • Poista paprikasta siemenet ja valkoiset osat. Ripottele sisäosaan hiukan sokeria ja laita leikkuulaudalle ylösalaisin.
  • Koverra tomaateista hedelmä ja tee siitä tomaattisosetta.
  • Koverra kesäkurpitsa ja munakoisa ja leikkaa kasvisten hedelmä pieniksi kuutioiksi.
  • Ripottele hiukan sokeria tomaattien kesäkurpitsan ja munakoison sisälle, jotta sisäpinta saa hiukan makeutta.
Riisitäytteen valmistus
  • Mittaa noin 1 rkl riisiä / kasvis.
  • Silppua sipuli, persilja ja minttu
  • Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kuullota sipuleita muutama minuutti.
  • Lisää joukkoon kesäkurpitsan ja munakoison hedelmä ja jatka paahtamista, kunnes kasvit ovat imeneet itseensä öljyä ja ne ovat kypsyneet hiukan.
  • Lisää riisi, yrtit ja tomaatin mehu.
  • Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna olla vielä muutaman minuutin miedolla lämmöllä.
Kasvisten täyttäminen ja viimeistely
  • Sivele oliiviöljyä isoon uunivuokaan tai uunipellille. Aseta kasvikset tasaisesti ja täytä noin ¾ täytteellä.
  • Sekoita korppujauhot ja sokeri.
  • Aseta ’kannet’ kasvisten päälle ja sirottele päälle korppujauho-sokeriseosta.
  • Valuta perunalohkot ja asettele kasvisten väliin. Jauha suolaa ja mustapippuria päälle.
  • Kaada vielä noin desi oliiviöljyä päälle ja peitä foliolla
  • Anna paistua uunissa 180 asteessa puolisen tuntia. Ota folio pois ja anna paistua vielä noin 45 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat paistuneet kunnolla. Kasvikset ovat parhaimmillaan silloin, kun ne ovat kunnolla paistuneen värisiä.
  • Tarjoile huoneen lämpöisenä tuoreen leivän, viininlehtikääryleiden ja fetajuuston kanssa.

Reseptin on laatinut

Minna Sirén

Reseptin on laatinut

Minna Sirén
Back to top