Gemista – kreikkalaiset riisitäytteiset kasvikset

Gemista (kreikaksi γεμιστά, lausutaan jemistá) on yksi Kreikan rakastetuimmista kesäruoista. Kypsimmillään olevat tomaatit, paprikat ja muut kesän kasvikset täytetään yrttisellä riisiseoksella ja paahdetaan uunissa meheviksi: Näin syntyy värikäs ja aromaattinen Gemista. Perinteisiin ladera-ruokiin kuuluvassa Gemistassa saa oliiviöljy loistaa! Kiireettömään kesäpäivään sopivaa ruokaa maun ollessa parhaimmillaan huoneenlämpöisenä tai jopa kylmänä.
Gemista palkitsee kärsivällisen kokin. Valmistus vaatii hieman aikaa, mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen. Täytteen sydän on kasvisten sisuksista saadun hedelmälihan kanssa kypsennetty riisi. Mukaan lisätään oliiviöljyä, yrttejä (erityisesti tuoretta minttua) ja halutessasi rusinoita tai pinjansiemeniä. Koverrettujen tomaattien ja paprikoiden sisään ripotellaan ensin hieman sokeria korostamaan kasvisten makeutta, minkä jälkeen niihin lusikoidaan itse täyte.
Kreikkalaiset käyttävät Gemistaan usein vihreitä paprikoita ja suuria pihvitomaatteja Yhtä hyvin käyvät punaiset ja keltaiset paprikat, tai vaikka pienet tomaatit, jolloin paistoaika lyhenee. Kasvisten ”kansien” päälle levitetään korppujauho-sokeriseos, joka antaa kauniin paahteisen pinnan.
Herkullisen lisukkeen saat uunivuokaan lisätyistä perunalohkoista, jotka imevät itseensä kasvisten maut. Lopuksi koko komeus paahdetaan uunissa, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja pinta on saanut kauniin värin.
Gemista sopii valmistettavaksi isommallekin porukalle – ja se vain paranee seuraavana päivänä. Jos täytettä jää yli, voit käyttää sen viininlehtikääryleisiin tai tehdä uuden Gemistan myöhemmin. Värikästä ja täyteläistä kesäruokaa Välimeren makumaailmasta!
-
Valmistusaika
- Työaika: 30 min
- Paistoaika: 2 h
- Yhteensä: 2 h 30 min
Valmistusaineet
3 | isoa pihvitomaattia (paksukuorisia) |
---|---|
3 | paprikaa |
1 | keskikokoinen kesäkurpitsa (halutessasi) |
1 | keskikokoinen munakoiso (halutessasi) |
1 rkl | sokeria |
1 rkl | korppujauhoja |
3 | isohkoa perunaa (jos pellille mahtuu) |
Filos ekstra-neitsytoliiviöljyä | |
viininlehtikääryleitä |
Ekstra-neitsytoliiviöljyä | |
1 kpl | iso sipuli |
1 | keskikokoisen kesäkurpitsan hedelmä |
1/2 | munakoison hedelmä |
10 rkl | riisiä (suurin piirtein) |
3 rkl | silputtua tuoretta persiljaa |
3 rkl | silputtua tuoretta minttua |
• suolaa, mustapippuria |
Valmistusohje
- Pese kasvikset. Leikkaa tomaateista ja paprikoista yläosa (hattu, noin 1 cm paksuinen viipale) pois. Älä heitä hattua pois, sillä tarvitset sitä myöhemmin.
- Poista paprikasta siemenet ja valkoiset osat. Ripottele sisäosaan hiukan sokeria ja laita leikkuulaudalle ylösalaisin.
- Koverra tomaateista hedelmä ja tee siitä tomaattisosetta.
- Koverra kesäkurpitsa ja munakoiso. Leikkaa kasvisten hedelmä pieniksi kuutioiksi.
- Ripottele hiukan sokeria tomaattien kesäkurpitsan ja munakoison sisälle, jotta sisäpinta saa hivenen makeutta.
- Mittaa noin 1 rkl riisiä / kasvis.
- Silppua sipuli, persilja ja minttu
- Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kuullota sipuleita muutama minuutti.
- Lisää joukkoon kesäkurpitsan ja munakoison hedelmä.
- Jatka paahtamista, kunnes kasvit ovat imeneet itseensä öljyä ja ne ovat hiukan kypsyneet.
- Lisää riisi, yrtit ja tomaatin mehu.
- Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Anna olla vielä muutaman minuutin miedolla lämmöllä.
- Sivele oliiviöljyä isoon uunivuokaan tai uunipellille. Aseta kasvikset tasaisesti ja täytä noin ¾ täytteellä.
- Sekoita korppujauhot ja sokeri.
- Aseta hatut kasvisten päälle ja sirottele päälle korppujauho-sokeriseosta.
- Valuta perunalohkot ja asettele kasvisten väliin. Jauha suolaa ja mustapippuria päälle.
- Kaada vielä noin desilitra oliiviöljyä päälle ja peitä foliolla
- Paista uunissa 180 asteessa puolisen tuntia. Poista folio ja kypsennä vielä noin 45 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat saaneet kunnolla paistuneen värin, jolloin ne ovat parhaimmillaan.
- Tarjoile huoneenlämpöisenä tuoreen leivän, viininlehtikääryleiden ja fetajuuston kanssa.